Vi har lediga platser

Familj

Information för er som vill bli familjehem

Vad innebär det att vara familjehem?

Att vara familjehem innebär att du tar emot ett barn eller ungdom i ditt hem. Barnet eller ungdomen ska vara en del av familjen och som familjehemsförälder är din roll att stötta barnet i det dagliga vardagslivet, omvårdnaden och att erbjuda trygghet. En placering i ett familjehem kan exempelvis sträcka sig under en period av barnets liv eller under hela uppväxten. Det kan också innebära att man tar emot ett barn eller ungdom med kort varsel. Som familjehem är du inte ensam. Du blir en del av ett team där du tillsammans med socialtjänsten skapar förutsättningar för barnets bästa och där du som familjehem får de rätta verktygen för att kunna utföra ditt uppdrag.


Därför placeras barn och ungdomar

Att barn eller ungdomar placeras i ett familjehem kan bero på flera olika saker. Det kan röra sig om barnets egen problematik eller livssituation som gör att de inte kan bo kvar hos sin familj. En annan vanlig orsak till familjehemsplaceringar är ensamkommande flyktingbarn som kommit till Sverige utan sina föräldrar.


Vem kan bli familjehem?

Familjehem kan se olika ut man kan exempelvis vara gift, ensamstående, med eller utan barn. Men det som är gemensamt för samtliga familjehem är att det har stabila och trygga familjeförhållanden samt en vilja att engagera sig. Det är viktigt att alla i familjen är överens och att ni känner att ni har såväl tid och engagemang för ett placerat barn i familjen.


Utbildning

Det är ytterst viktigt att barnen får känna den trygghet av vad en familj innebär då de kan ha en turbulent uppväxt med sig i bagaget. För att det skall bli så tryggt som möjligt för barnen får samtliga familjer som skall vara med och ta hand om ett eller fler barn gå en utbildning genom HousingService i vilken det lärs ut hur man skall handskas med barnet i olika situationer.


Publicerad: 2016-04-04
Uppdaterad: 2017-09-26

Or use your account on Unify

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Unify

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close